perjantai 30. joulukuuta 2011

Vuosi 2011

Vuosi on kohta ohi, ja käyttämäni Strands.com laittaa lapun luukulle, joten jatkossa en enää kirjaa treenejä sinne. Toki se on aina ollut kakkoskirjauspaikkani, mutta tykkään sieltä saatavasta grafiikasta, joten siksi oon kirjannu tuntini myös sinne. Lopussa olevat pylväät siis Strandsista.

Vuosi ei ole ollut hyvä, jos aatellaan asiaa urheilun kannalta. Muuten vuosi on ollut oikeinkin mukava! :)

Tammikuussa parantelin vielä reittäni, ja juoksemaan en pystynyt kunnolla. Aloittelin juoksua parin kuukauden tauon jälkeen rauhallisesti. Korvasin juoksua myös hiihdolla, joten tunteja sain kuitenkin ihan kivasti kasaan.

Helmi- ja maaliskuussa pystyin juoksemaan ihan hyvät kilometrimäärät kasaan, 132 ja 141km. Maaliskuun lopussa puolestaan vihoitteli toinen reisi, ja huhtikuussa parantelin sitä. Sekä maaliskuun että huhtikuun alussa sairastin mahataudin, ensimmäistä kertaa noin lyhyen ajan sisään kahdesti. Yök.

Toukokuussa oli puolimaraton ja maraton. Puolimaratonin aika (2:03) oli vähän huonompi kuin edellisen juoksun lokakuussa. Maratonilla tein oman ennätykseni Tukholmassa 4:29:49. Pohkeiden kanssa oli ongelmia. Pidin kuuden viikon kesäloman ja kesäloman alussa saimme uuden perheenjäsenen, kun Nano muutti meille.

Kesä meni penikkavaivojen kanssa, heinäkuussa tuli sitten ostettua pyörä, ja pyöräiltyä.

Elokuussa oli taas enemmän juoksua, mutta varovaisesti. Elokuussa myös aloittelin uintia. Ensimmäiset tunnit Aquaplussan Kaitsun kanssa uima-altaalla, kuulemma kaikesta huolimatta kehityskelpoinen yksilö. ;)

Syyskuussa osittainen hoitovapaa loppui, ja työpäivät pitenivät kuudesta tunnista kahdeksaan. Juoksin puolimaratonin ensimmäistä kertaa alle kahteen tuntiin (1:58:14). Piipahdin Berliinissä juoksemassa maratonin, sekä katselemassa nähtävyyksiä. Aloitin uudessa työpaikassa. Aloitin myös triathlonkoulun, mikä on ollut kyllä ihan huippu juttu!

Lokakuussa monipuolistin treeniä kunnolla. Sen jälkeen jalatkin ovat kestäneet, ja loppuvuosi on mennytkin kivasti. Onneksi, koska ongelmia riitti ihan tarpeeksi. :) Pyöräilyn myötä myös treenimäärät ovat lisääntyneet, kun sillä saa tunteja helpommin kasaan kuin esim. pelkällä juoksulla.

Laitoin Strandsiin etukäteen huomisen pitkän MTB-lenkin, joten sain koko vuoden tunnit kasaan, toivottavasti ensi vuonna saan kasaan paljon enemmän tunteja. Toivottavasti monipuolisemmalla treenillä vältän rasituksesta johtuvat ongelmat, ja pystyn liikkumaan tätä vuotta enemmän. Kaikista ongelmista huolimatta pääsin tavoitteisiini, nimittäin joulukuussa 2010 asetin tälle vuodelle tavoitteiksi puolimaraton alle kahteen tuntiin ja maratonilla 4,5 tunnin alitus. Kilometrit jäivät toki todella kauaksi 1500 kilometristä, mutta suurimmat tavoitteet täyttyivät.

Kokonaistreenimäärä ajallisesti, 321h 7min.

Juoksuun käytetty aika, 114h 43min.

Jouksukilometrit, 1056km.

Pyöräilyyn käytetty aika

Uintiin käytetty aika

Jään kyllä kaipaamaan noita Strandsin diagrammeja! Niitä on kiva tutkiskella. :)

Tässä vaiheessa en vielä aseta ensi vuodeksi mitään ajallisia tavoitteita, mutta keväällä/syksyllä puolimaratonin aikaa pitäisi lähteä parantamaan. Tärkein tavoite on kuitenkin triathlonin puolella, ja tarkempaa tavoitetta mietin sitten ens vuonna. :) En nimittäin tiedä, että lähdenkö puolimatkaa kokeilemaan. Mun täytyy vaan saada itelleni enemmän varmuutta, varsinkin uinnista. Mitä lyhyempi matka, sitä kovempi on vauhti. Perusmatkalla sykkeet ovat varmasti ihan kaakossa. :D Puolimatkan 1,9 kilometrin uinti on se pahin rasti ja sitten 90km pyöräily. Puolessa vuodessa toki ehtii kehittymään uinninkin saralla paljon, varmaan se helpottuu vielä jonkin verran. Yksi tavoite voisi olla myös kiinteytyminen, ylimääräiset läskit pois. Ja myös venyttelyn pari kertaa viikossa voisi ottaa tavoitteeksi.

Oikein mukavaa vuodenvaihdetta ja kaikkea hyvää vuodelle 2012!!

Turvallisempaa menoa

Ennen uimahallille lähtöä pitää vielä laittaa kuva mun maastopyörästä. :) Tänään on kyynärpäätä särkenyt ilman, että oon sillä tehnyt mitään. Oon ottanu pari särkylääkettäkin. Kyseessä siis kaatumisesta mustunut käteni. Mustelma on iso, mutta ei hirveän tumma. Ehkä se veri on sitten syvemmällä. Toivon kovasti, että menee ohi, eikä vaivaa jatkossa. Eilinen juoksu tuntui vähän polvessa ja kädessä, kun käsi oli koukussa. Polvi on myös musta, molemmin puolin (pyörän runko varmaan kopsahti toiselle puolelle), mutta vois olla pahempikin. Jos käsi vaivaa uinnissa, niin jätän sen sitten lyhyeen.

Nokian Hakkapeliitat alla

Puhdas Cube
Menin eilen illalla kirjoittamaan facebookiin näin: "Lupaan olla syömättä herkkuja 1.1.2012 alkaen niin monta päivää kuin tästä tykätään. Haaste vastaanotettu, ja haastan kaikki muutkin mukaan!" Tällä hetkellä tykkääjiä on 101 kipaletta. Arvatkaa mitä teen tänään ja huomenna?! Herkuttelen!!! ;D

tiistai 27. joulukuuta 2011

Viikkoyhteenveto

Viikon 51 liikkumiset:

Juoksu 2h 38min
Uinti 2h 35min
Pyöräily 2h 31min
Voima 38min
--------
Yhteensä 8h 22min (+ hieronta 1h 30min)

Aika tasainen viikko kaikkien kolmen lajin välillä. :) Mä en laske mun liikkumisiin koirien ulkoilutuksia enkä lihashuoltoa. Koiralenkkejä en laskekaan, koska ne on yleensä tosi rauhallisia ja muksutkin ehkä mukana. Ainoastaan lasken, jos koira on ollu mukana mun kanssa juoksemassa tai sitten oon tehnyt tehokkaan kävelylenkin pururadalla. Mutta sitten tuo lihashuolto, esim. hieronta ja venyttelyt. Kuuluuko ne laskea?

Surffailin yks päivä aikani kuluksi märkäpukuja ja triathlonasuja. Mitkä ovat yksiosaisen ja kaksiosaisen triathlonasun hyvät ja huonot puolet?


maanantai 26. joulukuuta 2011

Oppia ikä kaikki



Suunnittelin tälle päivälle eilen pyörälenkkiä, ja katsoin, että iltapäivällä ilma on kunnolla plussan puolella ja sataa vettä. Mulla ei ole nastarenkaita, joten vielä pärjää hyvin.

Puolen päivän jälkeen startattiin Maijan ja Jaanan kanssa parin tunnin lenkille. Aamulla satoi lunta ja sitten vettä. Matkalla tuli lunta ja räntää, ja pihaan päästessäni olin varma, että olen kusessa noilla renkailla. Sekä Jaanalla että Maijalla oli nastat alla, Maijalle vaihdettu juuri aamulla.

Alku näyttikin lupaavalta, kunnes olimme jäisellä metsäautotiellä. Aikani pysyin pystyssä, kunnes yhtäkkiä olin kumossa. Vauhti oli suht hiljainen jäisellä alustalla, mutta kyllä pieni tärähdys tuli polveen ja kyynärpäähän. Siinä rytäkässä lähti myös rengas irti. Opinpahan nyt, että mihin suuntaan pikalukitusvivun pitää olla, ettei rengas lähde kaatuessa irti. ;)

Eipä siinä mitään, vaikka rengas lähti irti, mutta jarrupalat jumittuivat samalla. Jos tätä ei olisi mulle sattunut ennemmin, niin en olisi tajunnut mikä on homman nimi. Onneksi Santeri, Antti ja Harri auttoivat naisen pulasta, ja saivat jarrupalat toisistaan silloin Ylöjärvellä irti. No nyt olimme keskellä ei mitään. Kenelläkään ei ollut puhelinta, mäkin jätin omani autoon sateen takia.. Täytyi ottaa eturengaskin irti, että näki mitkä palat pitää irroittaa toisistaan, kun niitä on kolme palaa. Ainut vaan, että millä ne saa irti, kun kenelläkään ei ole mitään välineitä mukana. :D Meinasin vielä autonavaimenkin jättää taskusta pois, mutta onneksi otin mukaan, koska se pelasti meidät tällä kertaa. Lopulta rengas oli paikoillaan, ja saatiin jatkaa matkaa. Ois kyllä tarvittu se kamera sinne, kun yhden pyörä oli rikki, niin kaikkien kolmen naisen pyörät oli väärinpäin keskellä tietä. ;D

Matka jatkui ja otin varovaisesti sen tien pätkän, ja päästiinkin sitten turvallisemmille vesille. Ehkä 15km menikin hienosti, kunnes tulimme asfalttitietä pitkin ihan hyvää vauhtia. Maija sanoi jälkeenpäin, että n. 25km/h. Mun pyörä lähti alta ja paskaiduin aika vauhdilla asfalttiin. Muutamia sekuntteja olin pyörän alla ennen kuin nousin ylös, voihan polvi ja kyynärpää millaiset tällit ne sai. Mutta hei, se takarengas ei lähteny irti. ;D Viimeiset neljä kilometriä ajettiinkin sitten tosi rauhallisesti.

Kotona laskin turvotusta polvesta ja kyynärpäästä jääpussin avulla. Mustaksi ne menee ihan kivasti. Särky johtuu varmaan sekä mustelmasta että turvotuksesta, mutta onneksi ei käynyt pahemmin! Mun piti tehdä tänään vielä voimatreeni, mutta se jäi nyt kaatumisen takia väliin. Yksi viikon treeneistä siis jäi tekemättä.

Illalla tein vielä kaupat nastarenkaista, näin pyhäpäivänä, vaikka kaupatkaan ei ole auki. ;) Pesin pyörän kaikesta kurasta, ja etupyörä on nyt nastoitettu. Takakumin sisäkumi sai pienen tällin, eikä jostain syystä löydy tähän hätään (klo 24.00) paikkaustarvikkeita. On meillä sellaiset ollu, mutta nyt ei tullu autotallista vastaan. Pitää kattoa huomenna uudestaan. Hyvin varustettu pyöräilijä mä kyllä oon! :D Kantapään kautta oppii, ja aattelin hommata lestan alle pienen varustepussukan.

Likainen pyörä
Nokian Hakkapeliitat

torstai 22. joulukuuta 2011

Uintitesti

Mulla on kaksi ylitöiden ansiosta kertynyttä vapaapäivää, tänään ja huomenna. En laittanut kelloa herättämään, ja kun ensimmäiset askeleet kuuluivat klo 7.50, niin mäkin nousin ylös, söin ja lähdin uimahalliin. Vuorossa oli 1000m testiuinti pullisten kanssa. Tiesin, että kasin jälkeen olisi hiljaisempaa kuin ihan aamusta.

Mun mentyä altaalle, siellä oli viisi uimaria ja kolme vesijuoksijaa. Mä päätin uskaltautua ekan kerran nopeiden kuntouimareiden radalle, eli kolmoselle. Aikamoinen saavutus mennä siihen. ;) Aattelin, että jos näin aamusta sais uitua yksin omalla radallaan tuon testin. Seuraavalla kerralla nöyrryn taas hitaampien radalle, koska normaalisti siinä ui kyllä todella nopeita uimareita..

Aikaa meni 21:40. Oon tyytyväinen, vertailuaika tulevaisuutta varten on nyt saatu. :) Tosi tyytyväinen olen, että uinti on näin hienosti kehittynyt. Elokuussa 5m, lokakuussa 25m ja nyt 1000m reippaasti. Uinnin jälkeen samainen kilpauimari/uinninvalvoja, joka syyskuussa tuli juttelemaan, antoi uinnista palautetta. Hän oli opettamassa pari tyttöä altaalla ja näki siinä samalla mun uintini. Kuulemma väsyneenä en liuta tarpeeksi, eli jatkossa täytyy muistaa liuku, liuku ja liuku. :)

Sanoin jo alkuviikosta miehelle, että tänään laitetaan koti kuntoon. Jopa koristellaan kuusi, eikä jätetä sitä aatonaatolle. Näin saan nauttia toisesta vapaapäivästä oikeasti, eikä tarvitse vain siivoilla ym. Koko päivän oonkin touhunnut, ja nyt kaikki alkaa olla kunnossa. Huomenna saan vaan nauttia. Aamulla uimaan, hierojalle, koirien kanssa lenkille, kyläilyä.. :) Pyhäpäivinä ei todellakaan unohdeta urheilua, vaan nyt niihin on hienosti aikaa. :)

Rauhallista joulunaikaa kaikille!

maanantai 19. joulukuuta 2011

Kevyen viikon jälkeen jouluviikkoon!

Niinpä taas vierähti yksi viikko ohi, ja samalla triathlonkoulun syksy on ohi. Uskomattoman nopeasti meni 2,5 kuukautta! Paljon tuli opittua asioita, suurimpana tietenkin uinnin oppiminen. Edelleen paljon on opittavaa, suurimpana tietenkin uinti. ;) Mutta siis tästä on hyvä jatkaa vuosi loppuun, ja tammikuussa taas uudella innolla. Intoa ja motivaatiota kyllä piisaa! :)

Eilen oli valmennustiimin ja triathlonkoulun yhteiset duathlontreenit Pirkkahallissa, ja tykkäsin! Todella mukava treeni, siltikin vaikka viimeisenä olinkin. Halusin tarkkaan noudattaa sykeohjeita, ja viimeisenä hitaasti taapersin. Jälkeenpäin kellosta kattelin, niin en mä kuitenkaan ihan hitaasti juossut, kun vauhti oli vk1:llä ollu 5:30 min/km. Se vaan tuntui niin hitaalta, kun suurin osa meni kierroksella ohi. ;D

Viikko 50:
Pyöräily 4h 39min
Uinti 2h 45min
Juoksu 2h 12min
-----------------
Yhteensä 9h 36min

perjantai 16. joulukuuta 2011

Ei kulje

Torstaina oli vuorossa 10 kilsan juoksutesti, joka piti juosta vk2/ana -sykkeillä. Vuoden alussa juoksin samanlaisen testin, jossa syke piti olla 3-5 lyöntiä alle anaerobisen kynnyksen. Aattelin verrata tätä juoksua siihen.. Silloin juoksin Turussa, jossa ei ole ihan näin tasaista kuin Seinäjoella, ja alustana oli lumipeitteinen (joskin kova, lähes jäinen, mutta ei liukas) asfaltti.

01.03.2011: 10km ajassa 54:29, keskisyke 176 ja vauhti 5:28 min/km.
Tämä oli elämäni nopein kymppi tuohon mennessä, edellisenä syksynä juoksin ekan kympin kisassa ja silloin aikaa meni 56:40. Eli reilu pari minuuttia pois, jos gps:n ilmoittamaan matkaan voisi luottaa täysin.

Juoksin tuon maaliskuisen Turun lenkin alle ensin 1,4km lämmittelyä ja päälle 1,3km, eli lenkille pituutta tuli 12,7km ja aikaa meni 1:13:26. Aattelin tekeväni torstaina suurin piirtein samoin. No ensinnäkin varasin lenkki- ja uintikamppeet töihin mukaan, koska aattelin menevän jo päivällä työajalla ennen kampaajaa, ja kampaajan jälkeen töihin. Näin ei tarvisi heti pilata uutta kampausta. ;) Lopuksi olin unohtanut lenkkarit kotiin, ja menin töistäpäin kampaajalle, joululahjaostoksille ja sen jälkeen kotiin. Maha meni luultavasti liiasta suklaan syönnistä sekaisin, ja lenkillä lähtö venyi yli yhdeksään.

Kun vihdoin lenkille pääsin, ensimmäisen kilometrin jälkeen nostin vauhtia. 5:11 ja vatsaan (alas ja mahalaukun kohtaan) sattui, jouduin jopa pysähtymään. Yritin jatkaa, 5:18 ja tuonkin aikana jouduin pysähtymään. Lopuksi jätin leikin vatsakramppien takia kesken. Hölkkäilin, ja välillä kävelinkin, kotiin.

Uusi yritys aamulla. Kello herättämään 5.20, ja lenkille. Juoksin kilometrin, eikä tuntunut hyvältä, joten jatkoin lämmittelyä puoli kilometria lisää ja sitten oli pakko nostaa vauhtia, koska muuten en ehdi töihin, vaan lenkki venyy liian pitkälle. 5:22, 5:22, 5:40 ja leikki kesken. En oikeasti jaksanut juosta VK2-sykkeillä. Annoin periksi, ja lähdin kotiinpäin. Harmitti, mutta ei vaan pystynyt. Yleensä en anna periksi, mutta nyt annoin ja yritin aatella järkevästi.

Mietin, että mikä oli syy. Ehkä musta ei oo vetämään aamusta täysillä, energiaa ei ollu tarpeeksi tai sitten johtuu siitä, että en ole syksyn aikana kertaakaan tehnyt mitään treeniä VK2-alueella. Vain VK1:sellä, ja yhtä kymppiä lukuunottamatta nekin lenkit ovat olleet lyhyitä. Olen vain tahkonnut PK1:stä. Toisaalta kai se on nyt oikea aika tuota PK1:stä tahkotakin, ja vauhtia tulee sitten keväällä. Mutta kyllähän siitä väkisinkin itelle tulee fiilis, että oon huonommassa kunnossa...

Joku päivä mä vielä testaan tämän hetkisen kympin vauhdin.

tiistai 13. joulukuuta 2011

Mikä tauti ja milloin?

Kirjoittelin marraskuussa, että mulla todettiin olevan limaa keuhkoissa. Tässä lääkärikäynnistä tarkemmin. Kävin tuolloin 14.11. mykoplasmakokeessa ja 1.12. uusintakokeessa. Ensimmäisellä kerralla arvot olivat 72 ja negatiivinen, ja toisella kertaa arvot olivat 45 ja negatiivinen. Voiko nuo vasta-aineet heitellä normaalistikin noin paljon? Eli etten mitään tautia ole sairastanut? Vai olenko sen taudin sairastanut? Jos olen, niin kuinka nopeasti nuo arvot tippuvat normaalitasolle eli koska mä oon sen sairastanut?

Tässä ovat nuo viitearvot:

Linkki

maanantai 12. joulukuuta 2011

Viikko pulkassa

Pyöräily 5h 38min
Uinti 3h 25min
Kuntosali 1h 40min
Juoksu 50min
-------------------
Yhteensä 11h 33min

Viikko oli oikein onnistunut ja mukava! Tämä viikko tulee olemaan mielenkiintoinen, kun edessä on kympin juoksutesti sekä duathlon Aquaplussalaisten (valmennustiimi + triathlonkoulu) kanssa. :)

Viikon sisukkain treeni, etenin mittarin mukaan reilu 700m. ;)

sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Perheellinenkin pystyy treenaamaan

Tein eilen illalla elämäni tylsimmän pyöräilyni. Poljin trainerilla kotona 2 tuntia ja 16 minuuttia. Tämä siitä syystä, että en ehtinyt enkä halunnut päivällä pyöräilemään lumimyrskyyn (koulun joulujuhla, siivous, muksujen kanssa uimassa, koirat, likkojen kuskaaminen yökylään + ystävien tapaaminen) ja illalla mies ei ollut kotona vahtimassa nukkuvaa poikaa. Niinpä aloitin polkemisen, kun poika meni sänkyyn. Ehti se pariin kertaan tulla kannustamaankin "äiti voittaa kisan!".. :D

Tämän lenkin siivittämänä ja parin kuukauden triathlontreenauksen kokemuksella aattelin vähän valaista, miten mä oon ehtinyt treenaamaan. Sitä sekä kysytään usein että myös moititaan. Oikeasti se vaatii järjestelyjä, koska lapsia on kolme, koiria kaksi ja aviomiehiä yksi. Pyrin siihen, että kaikki ovat tyytyväisiä.

Kaksostyttäreni ovat syntyneet loppuvuodesta 2003, eli täyttävät 8 vuotta. Kun he aikoinaan syntyivät, niin ei mulla ollut intoa treenata paljon. Kävin parin tunnin rauhallisilla vaunulenkeillä lähes joka päivä, mutta siinäkään suurin syy ei ollu oma liikunta, vaan se, että sain tytöt päiväunille yhtä aikaa. Eli jos aamulla rytmi oli lähtenyt eri tahtiin, niin päiväunien aikana sen sai taas samaksi. Toki raskauden jälkeisiä kilojakin halusin tiputtaa, mutta kävelylenkin venyminen välillä kolmeen tuntiin johtui ainoastaan siitä, että odotin miestä töistä kotiin, että hän olisi apuna nälkäisten tyttöjen syöttämisessä. Jos oli omaa aikaa, niin joko lepäsin tai käytin sen kaupassa käymiseen tms. En todellakaan jaksanut lenkille.

Jossain vaiheessa kokeilin juoksemista, mutta polveen sattui ja se jäi. Silloin tällöin tuli käytyä salilla mm. spinningissä. Poika syntyi alkuvuonna 2006, jolloin tytöt olivat 2v 1kk. Välillä saatiin katseita, kun poika oli kantoliinassa ja tytöt istuivat rattaissa. Näin teimme läheiseen Prismaan ostosreissuja. :) Omaa aikaa sain meikkikutsuja pitämällä, en kaivannu raitista ilmaa lasten kanssa ulkoilun lisäksi, vaan vähäiset liikunnat tuli kuntosalin tunneista, lähinnä spinningistä. Muutama vuosi meni vähäisellä liikunnalla.

2008 vuoden alussa tiputin painoa, ja sitä myöten kuvaan astui kävelylenkit ja vuotta myöhemmin juoksulenkit. Yleensä tein lenkkini illalla lasten mentyä nukkumaan, koska tiesin mitä on hoitaa yksin muksuja, niin en halunnut jättää miestä yksin. Mieheni on aina osallistunut lastenhoitoon ja hoitanut sen hyvin, joten kyse ei ollut siitä.

Mä todellakin tiedän, mitä on olla pienten lasten äiti, ei silloin välttämättä jaksa urheilla. Jos ei jaksa, niin ei jaksa. Silloin pitää levätä, kun siihen on mahdollisuus. Mutta jos haluaa urheilla, niin senkin pystyy järjestämään. Ehtimisestä ei oo kyse, ei sen tarvi olla monen tunnin treenejä monta kertaa viikossa.

Juoksu on ollu mulle hyvä laji, koska lenkille voi lähteä koska vaan. Jos ei pääse yksin, niin vaikka juoksee vaunujen kanssa. Onpahan tehokkaita lenkkejä! :) Oon työntäny tuplarattaita myös pururadalla mäkiä ylös, joten tuollaiset kävelylenkitkin ovat tehokkaita. Tai hankkii kotiin esim. crosstrainerin tai kuntopyörän, ja liikkuu esim. lasten päiväunien tai Pikku Kakkosen aikana. Ja kyllähän se iskäkin voi osallistua siihen lastenhoitoon niin, että äiti ehtii lenkille ja saa taas sitä myötä uutta virtaa.

Nykyään tytöt ovat koulussa, ja poika päiväkodissa. Tytöt pärjäävät muutaman tunnin yksin kotona, ja voin piipahtaa tarvittaessa lenkillä. Mutta koska ovat iltapäivät jo päinsä, niin en voi joka ilta jättää heitä yksin. Eikä poikaa voi jättää vielä tyttöjen kanssa päinsä kotiin, niinpä edelleen joudun miettimään lenkkieni ajankohdat.

Mä kulutan vapaa-aikani urheilemiseen. Jos mulla oli ennen tunti ylimääräistä aikaa (esim. tytöt kavereilla, poika ja mies kaupassa), niin siivosin. Tai jos lasten harrastuksien tms. aikana ennen kulutin aikaani kaupoissa, niin nykyään käytän nää ylimääräiset ajat urheilemiseen. Ja käyn kaupassa sitten muksujen kanssa yhdessä. Olen esimerkiksi ensin Pikku Kakkosen aikana polkenut trainerilla esim. 40 minuuttia ja vienyt tytöt pianotunneille, ja niiden aikana (30min) tehnyt juoksulenkin.

Paljon teen lenkkejäni illalla, kun muksut on mennyt nukkumaan. Arkena nukkumaanmeno on klo 20-20.30, jolloin aamulla on suht virkeää porukkaa. Jos nukkumaanmeno venähtää ysiin, niin seiskalta saa potkia tyttöjä ylös, että ehtivät kasiksi kouluun. Viikonloppuisin nukkumaanmeno venähtää, ja silloin en voisi enää sen jälkeen lähteä lenkille. Lenkit voisi tehdä myös aamusta, kun perhe nukkuu. Teen niin, jos saan itteni piiskattua ylös viideltä. Menen seiskaksi töihin, joten tämä oikeasti vaatii piiskausta. Viikonloppuisin oon kyllä lähtenyt sitten  esim. klo 7.30 lenkille.

Silloin, kun mies on työreissussa, niin järjestelen viikon niin, että näihin päiviin osuu viikon lepopäivät ja sitten teen liikuntani lasten nukkuessa. Olen myös ottanut koko lauman uimahallille, ja palkannut "lastenhoitajan" mukaan, jolloin olen ensin voinut tehdä oman treenini ja lopuksi viettää aikaa muksujen kanssa uimassa.

Sitten olemme miehen kanssa sopineet, että muutamana päivänä, kun ohjelmassa on parin tunnin treeni, niin lähden lenkille ajoissa esim. iltaseiskalta. Näin itelläkään ei mene niin myöhään. Mä tosin voin tulla klo 22.30 lenkiltä, käydä suihkussa ja olla untenmailla jo klo 23. Eli mulle tuo myöhäinen liikunta ei vaikuta unentuloon.

Eli yhteenvetona vinkkejä:
- Urheile illalla/aamulla lasten nukkuessa.
- Urheile harrastusten aikana.
- Urheile Pikku Kakkosen (tai muun lasten seuraaman lastenohjelman) aikana.
- Korvaa televisioaika urheiluun. Itse en seuraa mitään sarjaa, koska en voi olettaa olevani tiettyyn aikaan tv:n ääressä.
- Ota lapset mukaan lenkille. Meillä tytöt tulevat uimaan mun kanssa. Isommat pärjää yksin, pienemmille voi ottaa lastenvahdin mukaan. Juoksulenkillä isommat lapset voi pyöräillä mukana, ja pienimmät rattaisiin.
- Sovi tietyt illat, jotka on sun liikuntailtoja.
- Huolehdi kunnon yöunista. Välillä meen itekin klo 20-21 nukkumaan, että ehdin saada 9-10 tunnin unet arkena.

Jos oikeasti haluaa liikkua, niin kyllä se onnistuu. Täytyy vain haluta! Eikä se tarkoita, että kaikki liikuntaan käyttämä aika on perheeltä pois. Kun muutama kuukausi sitten lisäsin liikuntaan käyttämääni aikaa, niin kyllä se vähän ongelmaiselta tuntui, mutta nyt viikot ovat vakiintuneet ja ei tunnu yhtään ongelmaiselta.

Kysyin tytöiltä, että mikä on parasta ja huonointa äitin triathlonharjoittelussa. Parasta kuulemma on, kun pääsee aina mukaan uimaan. Huonointa on, kun triathlonkoulu kestää kauan (kolmena päivänä kuukaudessa oon 6-7 tuntia poissa).

Nyt ei muuta kuin koirien ja pojan kanssa lenkille...

tiistai 6. joulukuuta 2011

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Vuosi sitten edesmennyt sotaveteraani-paappani on ollut erityisesti tänään mielessä. Sotaveteraaneja ei ole enää kovin montaa elossa. On upeaa, että asumme itsenäisessä Suomessa!

Tänään teimme kimppalenkin Jaanaban kanssa. Lähes kolmen tunnin lenkki yhdessä oli loistava! Sykkeet pysyi hienosti pk1-tasolla. Ollaan Jaanaban kanssa aika samantasoisia, joten vauhti oli molemmille sopivaa. Kiitos vielä loistolenkistä!



Kiitos Jaanaba kuvista!


maanantai 5. joulukuuta 2011

Uusi viikko, uudet kujeet

Mistäköhän sitä aloittais.. Jotenkin viikonloppu vierähti kauhealla vauhdilla, eikä ehtiny paljon päivittelemään. Lauantaina heräsin klo 7, ja järjestin pari vaatehuonetta sekä vaihdettiin kahden lapsen huoneita päiksensä. Kolmelta oltiin vasta valmiita, sitten koirien kanssa lenkille, mun vanhemmille syömään ja pyörälenkille. Siinähän se päivä sitten olikin. Sunnuntaina puolestaan kello herätti 7.20, kävin juoksemassa reilun tunnin ja sitten lähdimme koko perh kohti Vaasaa ja Tropiclandiaa. Sieltä kotiuduttua piti lähteä vielä tekemään oma uintitreeni ja koirien kanssa lenkille. Kun en ollu ehtinyt kumpanakaan vapaapäivänä nukkua, niin menin nukkumaan sitten eilen illalla jo ysiltä ja sain yhdeksän tunnin yöunet. :)

Viime viikolla tunteja kertyi 10 ja päälle 40 minuuttia:

Pyöräily 3h 11min
Uinti 3h
Juoksu 2h 24min
Voima 2h 5min

Mä oon yrittäny opetella vasemmalta puolelta hengittämistä uidessa. Pulliksien kanssa uidessa yksi päivä uin koko kilometrin niin, että hengitin joka kolmannella vedolla. On se paljon hankalampaa hengittää vasemmalta puolelta, mutta vähän helpompaa kuitenkin jo kuin alussa. Oon vaan huomannut yhden sitä hankaloittavan asian. Vasemmalta puolelta hengittäessä oikean olkapään kanssa täytyy olla varovainen, se on muutaman kerran meinannu mennä pois paikoiltaan.

Tänään vuorossa oli 3000m uinti. Ikinä en oo niin pitkään uinu. Ei mikään helpoin treeni. Varsinkin kun töistäpäin hallille menin (halli meni tänään kiinni jo klo 18 ja mies pystyi hakemaan pojan päiväkodista, niin tämä onnistui) ja vähän nälkäinenkin, vaikka banaanin olinkin varannut matkaan. Kyllä pulliksilla uinti onkin paljon helpompaa kuin ilman, tai sitten johtui vaan siitä, että uin ensin 2km niiden kanssa ja viimeisen ilman. Mietin, että mulle tuosta treenistä tulee paljon rankempi ja pidempi kuin jollekin toiselle. Siis kun oon vielä niin hidas uimaan, ja yhteensä vietin altaalla aikaa 1h 20min.

Tytöt saivat myös viime viikolla uudet uikkarit, ja samanmerkkiset kuin äitilllä. ;) Tuli Intersportin alennuskuponki tarpeeseen.


Oikeaa pyöräilytekniikkaa oon yrittänyt opetella, mutta on se pyörittäminenkin vaan vaikeaa. :D Nyt kun on tullu pikkupakkaset, niin lauantaina oli ensimmäistä kertaa varpaat jäässä. Täytyy miettiä taas uudelleen, että mitä pukee lenkille päälle. Juoksuvaatteet tiedän aika hyvin, että mitä laitan mihinkin säähän ja asteisiin päälle, mutta pyöräilyvaatteet on ihan hakusessa. Lenkkimaastojakin pitää miettiä tarkemmin näillä keleillä, kun alkaa olla liukasta. Metsään ei kannata mennä, ettei kalliot, kivet ja juuret oo liian liukkaita. Ehkä pysyttelen noilla kuntoradoilla.. Huomenna Jaanaba saapuu Seinäjoelle, ja teemme lenkin yhdessä! Jee!