perjantai 11. huhtikuuta 2014

Hurraahuuto alaraajaklinikalle!

Mikä päivä oli tiistai! Aamupäivästä tuli vähän huolestuneita ajatuksia, kun kahteen otteeseen puutui pakara ja takareisi. Puutuminen viittaa johonkin hermoon, joka on luultavasti puristuksissa. Onneksi se meni nopeasti ohi, mutta jännä tunne kyllä. Ikinä ei oo pakara ja takareisi puutunut.

Sitten matka kävi Tampereelle. Mun mielestä 2h matka ei oo matka eikä mikään, ja sen voi hyvän syyn takia ajella. Tarvittaessa menee myös 3,5h Helsinkiin. Kesänopeudet on vielä plussaa! Menee samaan matkaan vielä vähemmän aikaa. No mutta kävin siis Signaturessa ostamassa teippiä, että saan liimattua tuubit zippeihin (mies teippaa). Sitten kävin sanomassa hei Terhille. :)

Aktiivi Askel Alaraajaklinikka

Sitten suuntasin matkani Aktiivi Fysioterapiaan ja siellä alaraajaklinikalle. Fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri Petri Väyrynen otti vastaan, ja hetken juteltua vaihdoin shortsit jalkaan ja hyppäsin juoksumatolle. Juoksin paljain jaloin ja kahdilla eri kengillä. Halusin tietää, että miltä näyttää juoksu Newtoneilla ja Asicsilla. Juoksua kuvattiin edestä ja takaa suurnopeuskameroilla, jotka ottavat 120 kuvaa sekunnissa. 

Juoksun jälkeen istuttiin alas analysointia varten. Tässä vaiheessa olikin kaikkein mielenkiintoisin osuus. Näkyykö juoksusta jotain, mikä on syy selkä-, jalka ja iskiasongelmille.. Ensiksi käytiin läpi paljain jaloin juoksu. Ensimmäisen kerran kävin Petrin vastaanotolla kesäkuussa 2012, ja olin todella voimakas kanta-astuja. Oon edelleen, mutta oon yrittäny tähän kiinnittää huomiota. Enää en paljain jaloin juokse kantapää edellä, vaan askel oli jopa tosi hyvä. Tulin alas oikealle kohdalle, eikä siinä ollut korjattavaa. Mutta jotain näkyi jo tässä: tukivaiheessa vasemmasta jalasta puuttuu sisäkierto (polvi ei tee sellaista pientä sisäkiertoa, minkä sen pitäis tehdä) ja ponnistusvaiheessa vasemmasta jalasta puuttuu ulkokierto. Lisäksi ponnistusvaiheessa näkyi lievää pronaatiota (jalka pettää vähän sisäänpäin), kuulemma puhutaan myöhästyneestä pronaatiosta. Nämä asiat kuormittavat selkää, ja Petrin sanoin: "Ulkokiertäjät joutuvat jarruttamaan sisäkiertoa, mikä väsyttävät lihakset nopeammin."

On vähän eri paria nää nuolet näissä jaloissa..

Akillekset pysyy suorassa.

Kengän kanssa samat ongelmat näkyivät. Lisäksi askel oli huonompi kuin paljain jaloin, kosketus tapahtuu ensiksi kantapään ulkosyrjälle. Mutta mikä näissä analyyseissa yllätti mut täysin, niin Newtoneilla mun juoksu näytti paremmalta kuin Asicseilla, joilla kantakosketus oli vielä voimakkaampi. Oikeasti Newton todellakin ohjaa mun askellusta sinne minne pitääkin!

Sisä- ja ulkokierron puuttuminen vasemmasta jalasta oikeassa kohtaa johtaa siihen, että kuormitan alaselkää ja lantiota. Nämä analyysissa esille tulleet jutut ovat aika yksiyhteen mun oireiden kanssa, joten luultavasti näissä on niihin syy. Tai ainakin suuri osasyy.Mitäs seuraavaksi? Petri näytti liikkeen, jolla vahvistan ponnistusvaiheessa olevaa jalkaa kuminauhan kera. Tätä kolmisen kertaa viikossa. Samoin venyttelen sisäreisiä, ja kokeilen vahvistaa juoksuaskelta kanta-askelluksesta tasa-askellukseen (ei ole tarkoitus tehdä päkiäjuoksijaa) treenaamalla juoksua paljasjalkakengillä. Sellaiset multa jo löytyykin, joten salikäytöstä ne siirtyy nyt myös juoksuun. Newtoneilla juoksen edelleen, Asicset varakenkinä. Mutta paljasjalkakengät vahvistaisivat vaan entisestään tuota paljaalla jalalla juostua asentoa, ja tulisivat sitten myös sitä kautta lenkkarijuoksuunkin.Mä oon superhyvillä fiiliksillä! En uskaltanu toivoa, että näin selkeää syytä voisi juoksusta löytyä. Verrattiin vielä kuvia kahden vuoden taakse, ja silloin ei näkynyt tätä. Tämähän on siis toiminnallinen ongelma, ei rakenteellinen. Nyt kuulkaa kuntoutetaan ja toivotaan parasta! Katsotaan miltä vaikuttaa muutaman kuukauden päästä nämä harjoitteet, ja jos jostain syystä edelleen tarvii apua, niin sitten yksi vaihtoehto on pohjallinen, että myöhästynyt pronaatio saadaan pois.

Suosittelen kyllä ehdottomasti tuota alaraaja-analyysia. On sitten ongelmia tai ei. Aina parempi tietysti, että ei oo ja juoksu tutkitaan silloin, kun niitä ongelmia ei vielä ole. :) Tamperehan on vielä keskellä Suomea, niin ei oo pitkä matka mistään. ;D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti