sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Ajoasennosta portaisiin

Eilen oli mukava reissupäivä! Lähdettiin aamulla klo 6.30 systerin kanssa kohti Porvoota. Body Geometry Fitting oli siis edessä Porvoon Pyöräkeskuksessa.

Ensin käytiin läpi raajojen liikkuvuus, niiden samanlaisuus sekä luonnolliset asennot. Myös katsottiin, että lihakset mm. kyljissä ovat yhtä vahvat. Ja ettei missään ole mitään suuria puolieroja. Seuraavaksi oli vuorossa pyörän nykyisten asentojen mittailu, jonka jälkeen lähdettiin tekemään muutoksia.


Klosseja siirrettiin molemmissa kengissä. Toisessa ihan pikkusen eteenpäin, ja toisessa taaksepäin. Nämä tehtiin toisen jalan takia, koska luultavasti toisessa jalassa reisiluu on vähän pitempi kuin toisessa, jolloin istun satulassa vähän vinossa. Eli klosseja kenkien pohjassa siirtämällä haettiin suorempaa istuma-asentoa.

Ohjaustankoa nostettiin stemmiä kääntämällä, ja keskimmäisiä tankoja vietiin vähän kauemmas toisistaan, jolloin hartiat ei ole niin lysyssä. Vaan rintakehä on enemmän auki, jolloin happikin kulkee paremmin. Tankoa nostamalla se tuli myös sentin verran lähemmäs satulaa, eli väli lyheni myös vaakasuorassa. Tankoa on varaa nostaa yksi spacer (ovat sellaisia rinkuloita, joista yksi on sentin paksuinen) vielä ylemmäs, ja pystyy laskemaan kaksi spaceria alemmas. Eli noita pystyy tarvittaessa muuttamaan helpolla. Noita oon itekin siirrelly, kun oon kokeillu. Jos haluan hakea enemmän aerodynaamista asentoa esimerkiksi lyhyemmälle matkalle, niin tiputan tankoa alemmas.


Nyt haettiin sellaista mukavaa asentoa, jossa viihtyisin pitempään ala-asennossa. Pitkä matka vaatii asentoa, jossa on hyvä olla. Uskon, että voitan ajassa enemmän siinä, että ajan mukavassa asennossa kuin enemmän aerodynaamisessa.

Ainakin Specialized tarjoaa testisatuloitansa lainaan, jolloin voi kokeilla ensin viidellä lenkillä onko satula hyvä. Porvoosta asti en lainannut satulaa, ja toistaiseksi ajelen tuolla Adamolla ja aattelin kokeilla kiinnittää huomiota pyöräilyhousuihin. En viitsi ostaa kallista satulaa ennen kuin vähän tietäisin, mikä voisi olla hyvä. Adamo Roadista tykkään muuten, mutta nokka voisi olla vähän kapeampi.

Yllättävän hyvältä mun ajoasento näytti jo valmiiksi, ja vain pieniä muutoksia tehtiin. Tuntui, että asento muuttui tosi pystyksi, kun tankoa nostettiin ja käsien asento tuli leveämmäksi, mutta ei se nyt loppujen lopuksi kovin pysty oo, kun kuvista katsoo. Ainakin se on nyt mukavampi. :)

Mun selässä on kuulemma luonnostaan tuollainen "kyhmy", kun kallistun. Kuulemma sitä ei saa yrittää ajoasennossakaan suoristaa, koska silloin asento ei ole luonnollinen. Nyt tuli tämäkin ilmi, mua tuo selän kaareus on nimittäin aina hämännyt.


Näissä kahdessa kuvassa on lopullinen asento.
Ostin myös pyöräilykenkiini pohjalliset noiden Shimanon alkuperäisten tilalle. Sekä hihat, joista haaveilin jo viime kesänäkin. :)

Ja Jaanaballe terveisiä: Varmaan bongasitkin jo pyöräs tuolta taustalta. ;) Kävin sitä silittelemässä, ja sanoinkin, että pitää ottaa lopuksi vielä silityksestä kuva, mutta unohdin! :D Hieno pyörä kyllä!

Porvoosta suunnattiin Ikeaan ja Jumboon. Näiden jälkeen vein siskoni Pispalan portaisiin. Pyörimme Pispalan alueella jonkin aikaa ennen kuin yksiä portaita kävin katsomassa, ja totesin, etteivät ne ole nämäkään. Portaita tuli kuitenkin alas kaksi nuorta miestä ja kysyin heiltä. Hengästyneinä kertoivat, että ovat näiden portaiden kohdalla, mutta toisella puolella. Tulivat itse ne juuri ylös. No päästiinhän me systerin kanssa kipuamaan! :)

Kuulemma hän aatteli, että piankos ne viidesti kivutaan. Ensimmäisen kerran tajusi, etteivät ne ny niin helpot ookaan. :D En muista koska viimeksi ite olin portaissa juossut, ja mielessä pyöri syyskuiset Mustavuoren nousut, jonka jälkeen mulla oli monta päivää jalat ihan turtana. Aattelin, että rauhassa otan ja valkkukin vielä muistutteli maltista!

Valmiina treeniin!
Neljästi ne juostiin ylös ja päälle aina palauttava lenkki tietä pitkin. Nousut mentiin omiin tahtiimme, ja palauttavat lenkit yhdessä siskon vauhtia. Ensimmäisen nousun otin tosi rauhassa, enkä muistanu ottaa aikaa ylös, mutta muissa otin. Samoin kuin sykkeenkin lopussa. Laitetaas ne nyt ylös, niin saan vertailla kehitystä, kun pääsen tästä taas juoksentelemaan enemmän ja kunto kohoaa kesättä kohden.
1. Syke 173
2. Aika 2:42 ja syke 181.
3. Aika 2:31 ja syke 183.
4. Aika 2:22 ja syke 186.

Täytyy sanoa, että oli melkoisen raskasta. En oo tehny intervalleja puoleen vuoteen, tai tietty yleensäkään paljoa juossut. Pohkeissa tuntui tosi pahalle. Ja vaikka nousuja oli vain neljä, kun yleensä niitä on ollut 6-7, niin silti sai viimeisessä kyllä tehdä kovasti töitä. Ihan oksennus kurkussa. :D No ei sentään kurkussa, mutta pahalta tuntui. Olin tyytyväinen treeniin, ja oli ajallisesti viiden kuukauden aikana pisin juoksu ja oli kyllä rankinkin. Siitäkin huolimatta rankin, vaikka palauttavat lenkit olivat tosi palauttavia, ja syke oli 130-140 juostessa.

310 rappusta.
Kotona oltiin vasta yhdentoista jälkeen illalla, joten pitkä ja mukava reissusta tuli. Tänään tuntuu jaloissa yllättävän vähän eli enemmänkin olis voinu mennä. :D

6 kommenttia:

 1. Haa siellähän se mun pyörä näkyy! =D Sun asennonlaittoraporttia odotettiin kuin kuuta nousevaa, Juhakin ehti jo monta kertaa kysyä, että joko Ninni on kirjoittanut, joko joko.

  Toivottavasti pyörällä ajo paranee entisestään nyt kun on kaikki millilleen kohdillaan. =)

  Mää kyllä otan kans seuraavan kerran Pispalan portaissa ajat ylös niin on jotain mihin verrata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai oli Juhakin odottanu. :D No lauantaina en enää jaksanu, ja sunnuntaikin starttasi ensin lenkillä, kun vaan sängystä ylös pääsin. Sitten vasta blogin pariin.

   Toivottavasti paranee joo!

   Ota ihmeessä. Mäkin painoin sykemittarista kierrospainiketta alhaalla ja ylhäällä. Näin siis heti ajan, ja jäi vielä muistiinkin mittariin. :)

   Poista
 2. Voi vitsit on kyllä hieno homma että siekiin pääsit tonne ajoasennon viilaukseen! :) Saikohan Jaanna taas buumin aikaan :D Menisin itekkiin jos kerkeisin...

  Hienot on kyllä nuo teijän pyörät! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei saa olla liian kiireinen nainen! Mullakin jäi kolmen tunnin treeni välistä, kun hoidin ihan muita juttuja.. Mutta toivottavasti tämä tuo nyt uutta fiilistä pyörän päällä olemiseen.

   Joo, niin on! :)

   Poista
 3. Mikä mittari sulla on, ja miten sitä kierrosnappia painellaan... Mulla on tuo garmin 410 ja oiskohan siinä sama ominaisuus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on Garmin 310, ja siinä on erikseen lap-painike. Luurasin Googlesta, ja 410:ssa lap-painike on oikeassa reunassa alimmainen painike. :) Tästä katsoin sivulta kasi:
   http://static.garmincdn.com/pumac/Forerunner410_OM_EN.pdf

   Poista