maanantai 29. lokakuuta 2012

Kortisonipiikki

Tänään töiden jälkeen otin suunnan kohti Tamperetta ja Koskiklinikkaa. Ensimmäisen kerran polvea alkoi särkemään syyskuun 9. päivä eli seitsemän viikkoa sitten. Sen jälkeen muutama pieni lenkki, taukoa, hierontaa, venyttelyä, kylmää, särkylääkettä kuurina. Puolimaraton-kokeilu, ja neljä viikkoa juoksutaukoa. Ja kun tuosta oli 3,5 viikkoa taukoa ollut, niin edelleen polvi kipuili alamäkikävelyssä. Näin kerroin lääkärille, vähän pidemmän kaavan kautta vaan.

Käytiin läpi treenitunteja (mm. onko muutoksia juoksun määrässä), mun aikaisempia juoksukokemuksia maratoneista puolimatkan triahtloniin, testailtiin jalkojen pituudet (oli samat), käänneltiin ja väänneltiin jalkaa. Selkeä kipupiste löytyi polven ulkosyrjästä, ja siellä siis tulehdus. Kysyin, ja sain kuulla, että on nimenomaan selkeä juoksijan polvi. Selkeää syytä ei löytynyt, kuten 2,5 vuotta sitten, kun mulla ekan kerran tällainen vaiva oli. Silloin juoksin hallissa, jossa on kalteva alusta.

Kertoi laittavansa kortisonia puudutusaineen kera. Muhun ei oo kortisonia koskaan piikitetty, joten ei ole siitä mitään tarkempaa tietoa. Pistos jännitti kovasti, mutta ei ollutkaan paha. Jos tällä saatais nyt stoppi pitkään vallalla olleeseen tulehdukseen, mihin muut konstit eivät oo tehonneet. Tarkoitus ei ole ottaa kortisonia, ja samantien treenata. Tarkoitus on hoitaa jalka kuntoon, eikä vain poistaa kipua. Seuraavat kolme päivää siis täyttä lepoa. Sitten pikku hiljaa taas treenin pariin. Ensin on tarkoitus kokeilla, että tuntuuko alamäkikävely ja sitten pikku hiljaa testata juoksua, jos alamäkikävely ei satu. Nyt mennään rauhallisesti, ei ole tarkoitus tässä vaiheessa mokata tätä parantelua.

Piipahdin vielä Venlan kanssa uimassa, ja oli kyllä tarpeen. Ei olla nähty seitsemään viikkoon, joten teki kyllä ohjeistus terää. Oli jotain menny viime kerrasta jakeluunkin. :) Tästä on taas hyvä jatkaa!!

12 kommenttia:

 1. Toivottavasti piikki auttaa. Mä sain vastaavaan paikkaan kortisonia nelisen vuotta sitten. Ei ole tarvinnut toista kertaa käydä lääkärillä saman asian kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kiva kuulla!! :) Oliko paikka sulla pistoksen jälkeen kipeä? Lepäsitkö sen jälkeen? Miten lähdit sitten treenien kanssa etenemään? :)

   Poista
  2. Päivän tai kaksi taisin olla hissukseen, jonka jälkeen aloin tekemään perus pk-treeniä. En muista olleen mitään suurempia kipuja.

   Poista
  3. Mullakaan ei oo mitään suurempia kipuja ollu, ja ehdin jo miettimään sitäkin, että mitä jos ei tehoakaan nyt. ;) Mutta hyvä kuulla siis positiivisia kokemuksia!

   Poista
 2. Mun nilkkaan laitettiin edellus keväänä kolme kertaa kortisonia js sit vasta meni. Ei oo palannu. Älä pelästy se ln tänään todella kipee ja sit alkaa helpottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sullekin on jouduttu laittamaan kortisonia. No hyvä, että lopuksi helpotti! Mulla ei oo tänään yhtään kipeä, ainakaan vielä. Onko se hyvä vai huono asia? :D

   Poista
 3. Nyt vaan sitä hieronta rullaa sinne reiden ulkosivuun ja googletat vielä venytykset siihen päälle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehdottomasti. Oon mä tuota yrittäny venytelläkin, mutta ei oo kaikkein helpoin venytettävä. Tuo rulla tuntuu kätevältä just tuohon ulkosyrjään. :)

   Poista
  2. Juu ei oo helppo ei..
   Tuo on hyvä.
   http://www.fix-knee-pain.com/blog/wp-content/uploads/2012/02/stretch-tensor-fascia-latae-it-band.jpg

   Sekä sitten tuo asento tuosta sun rullaus postauksesta niin että alajalan nilkan alla jotain ja käsi nostaa yläkroppaa maasta ylös.

   Poista
  3. Kiitos!! :) Täytyy kokeilla tuota kuvan asentoa, ja ottaa tukea seinästä. Mä oon ottanu ennemmin maasta, ja siitä tulee vähän samantyylinen venytys kuin siitä rullauskuvasta.

   Poista
 4. Mä sain joskus 8 vuotta sitten jalkapohjaan kortisonia. Plantar fascia tai jotain viralliselta nimeltä. Viikon oli kuin olisi kävellyt jalkapallo jalan pohjassa. Sattuikin melkoisesti.

  Vähän hätäseen se Mengele sen piikin tuikkasi. Oikeampaa olisi ollut lähteä venyttelyn tielle, jota nyt olen yrittänyt muistaessani noudattaa. Kyllä se pahin vaiva katosi piikin myötä, viimeisen vuoden aikana on ruvennut tuo vaiva hiukan nostaman päätään. Enhän mä enää mikään poikanen ole, kuten se lekurikin loihe lausumaan.

  Tsemppiä. Miksi muuten päädyit Tampereelle asti ja juuri Koskiklinikalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun siskolla on vaivannu tuo plantaari faskiitti, ja se olikin kipee tosi pitkään. Välillä vieläkin muistuttelee olemassaolostaan. Täytyy nyt petrata tuon venyttelyn suhteen, ja tuo pilatesrulla on kyllä loistava noihin reiden ulkokalvoihin, joita on hankala venytellä.

   Kiitos! No Seinäjoella ei urheilulääkäreitä oikein oo. Muutama nimi, jolla olis voinu käydä, mutta ne ottavat harvoin vastaan, eikä niille saa koskaan vapaita aikoja. Terhi S. sitten suositteli tuota lääkäriä, ja kun kävin Venlan kanssa uimassa Nokialla, niin samalle reissulle varasin tuon lääkärikäynnin.

   Poista