perjantai 29. kesäkuuta 2012

Alaraaja-analyysissä

Silloin kun pelkästään juoksin, niin mulla oli tosi paljon jalkojen kanssa ongelmia. Milloin penikoiden, milloin juoksijanpolven ja milloin reiden.. Yleensä kyseessä oli vielä oikea jalka.

Väyrysen Petri Aktiivifysioterapiasta oli kertomassa Aquaplussan training campilla alaraajaongelmista. Ja silloin päätin, että meen kuvauttamaan Petrillä omatkin kintut sillä suurnopeuskameralla. Jos olisin kerrankin fiksu, ja nyt kun ei ole ongelmia, niin kävisin etukäteen. ;)


Seisoessa akillesjänteet ovat suorat ja hyvät, mutta jalkapohjat eivät kosketa maata tasaisesti, vaan paino on pitkälti kantapään ja päkiän varassa. Toisessa jalassa ulkoreuna ei kosketa maata ollenkaan. Holvikaari on hyvä, jalkapöytä korkea.

No ei ollu mulla hienoin askel.. Ne, jotka kyseisessä analyysissä ovat olleet, pystyvät lukemaan ylläolevia kuvia. Mutta lyhyesti kerrottuna: Olen todellinen kanta-astuja, ihan paljain jaloinkin juostuna. Oikea jalka tulee kantapään ulkoreuna edellä maahan. Askel on vähän sisäänpäin, ja jalkojen välissäkin saisi olla enemmän tilaa. Polvi ei tee oikeanlaista sisäänkiertymistä juostessa, ei se "kiertyny" mihinkään. Ponnistusvaiheessa akillesjänne ei sojottanyt ulospäin, vaan oli lähes suora.. Kaikenlaista tällaista pientä.. Petri totesi, että triathlon sopii mulle. ;D

No koska mulla ei ole tällä hetkellä mitään ongelmia jalkojen kanssa, niin isoja muutoksia ei tarvitse tehdä. Jalkojen lihaksia pitää vahvistaa, ja suositteli mäkitreeniä ja mielellään vielä paljain jaloin. Jopa pari kertaa viikossa. Jätti mut myös pohtimaan askelluksen muuttamista kanta-askelluksesta enemmän keskiaskellukseen tai päkiään. Se on toki vaikeaa lähteä muuttamaan. Nykyinen kantajuoksijan tyyli mun jalkojen toiminnalla on raskasta jaloille, ja myös hidasta. Jokainen askel jarruttaa. Ei siis ihme, että olen hidas juoksija. ;)

Ne pohjalliset, jotka mulle tehtiin reilu vuosi sitten, olivat mukana ja niiden käyttö kiellettiin. No en niitä ookaan käyttäny, kun ne on ihan kamalat. Neutraalit kengät, jotka mulla jo on, ovat parhaimmat.

Oli siis mielenkiintoinen analyysi, ja niin kuin arvelinkin, askellus ei ole ihan parhaasta päästä. Johan monet ongelmatkin sitä enteili... Nyt on oikeasti hyvä, kun tietää omat ongelmat. Jospa ne joskus vähenisi. :)

10 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen juttu! Kun niitä juoksuvaivoja on ja haluaisi juosta. Minusta ei oo ennää triatlonistiksi... missähän täällä pääsis tuollaiseen jalka analyysiin?

  VastaaPoista
 2. Päivikki, näitä suurnopeuskameroita ei oo montaa Suomessa. Jos muistan oikein, niin silmä näkee 16 kuvaa sekunnissa ja tämä kamera kuvaa 120 kuvaa sekunnissa. Tampereella mäkin tuossa analyysissä kävin. Ei muuta kuin sinne kesälomareissulle. ;)

  VastaaPoista
 3. Kannustan myös paljain jaloin kulkemiseen. Olen sitä yrittänyt harjoittaa milloin missäkin jo muutaman vuoden ajan ja liekö siitä johtuvaa vai mistä, mutta paha liikavarpaani on kadonnut.

  Oletko kokeillut koskaan niitä Fivefingersejä vai mitkä ne on ne "hanskakengät"? Itseäni kiinnostaisi kokeilla, mutten ole malttanut ostaa vielä.

  Näin siis, kun taas aloittelen juoksemista uudelleen (Taas!)...

  VastaaPoista
 4. En oo koskaan kokeillut Fivefingersejä. En uskalla, kun oon niin paha kanta-astuja. Pitäisi opetella ihan uudenlainen tekniikka. Mutta vähän ne kuitenkin kiinnostaa! Ainut, että aikaa ne sitten vaativat, että niillä pääsee lenkkejä juoksemaan.

  VastaaPoista
 5. Ai hitsi, mä haluaisin kanssa tutkituttaa ammattilaisella askellukseni! Tampereellako tuo oli? Missä siellä? Kauan kesti? Mitä maksoi?

  VastaaPoista
 6. Devis: Joo, Tampereella Tullintorilla. www.aktiivifysioterapia.fi. Kesti tunnin (itse juoksua varmaan yhteensä vajaa 10min, mutta se analysoitiin siinä samalla) ja maksoi 80 euroa.

  VastaaPoista
 7. Ei se itseasiassa ole vaikeata muuttaa kanta-astunnasta päkiävoittoiseksi. Vanhoilla kengilläsi tuskin onnistut, mutta matalakantaiset ns zero-drop kengät muuttavat askeleen pois kanta-astumisesta aivan ensijuoksuaskeleesta lähtien. Niillä ei vain _voi_ juosta kuten ennen. Tai tietysti voi, mutta se tuntuu luonnottomalta ja sattuu kantapäähän.

  Mitä tarkoitat kun sanot olevasi niin paha kanta-astuja? Sitäkö, että juokset paljainjaloinkin kanta edellä? Tuohan on vain opittu tekniikka. Sama kun sanoisi, että en taida nyt salaattia syödä, kun olen niin kova syömään suklaata :)

  Hommaa Merrelit/Vivot tms minimalistikengät ja ihastu.

  VastaaPoista
 8. Joo, sitä tarkoitin, että juoksen paljain jaloinkin kantapää edellä. Meillä on parvella juoksumatto, ja koko talo tömisee, jos juoksen ilman kenkiä. :D Ja toki tiedän, että on opittu tapa ja jokainen voi oppia uuden tavan. Se vaatii vaan niin paljon aikaa.. Ehkä mun täytyisi kokeilla, niin tietäisin paremmin. :)

  VastaaPoista
 9. Mä olen ihan vissi, että mulla on jotain samanlaista ongelmaa.. Kiitos tästä postauksesta! <3

  VastaaPoista