perjantai 29. kesäkuuta 2012

Lääkitys kohdillaan?

Monesti heitetään vitsillä otsikon mukaisesti, ja onhan se meilläkin vitsi, vaikka välillä ihan tosikin asia.

Oon sairastanu 12 vuotta kilpirauhasen vajaatoimintaa. Se todettiin samaan aikaan kuin keliakiakin. Nyt suunnilleen kesäkuun ajan oon ollu normaalia väsyneempi. Ei sellaista treeneistä johtuvaa, vaan erilaista väsymystä. Oonkin nukkunut päiväunia paljon ja pitkään, sekä automatkoja kyydissä ollessani ees taas, lyhyilläkin matkoilla tulee uni.

Jälleen kerran hälytyskellot soivat ja matka kävi verikokeisiin, ja tulosten tultua lääkäriin. Verenpaine oli matala, mitä se on aina. Sykkeeseen olin tosi tyytyväinen, se oli 60. Se on jo hyvin, kun istuin kuitenkin lääkärin vastaanotolla, eikä se todellakaan ole sama asia kuin kotisohvalla rentoutuneena. ;) Siitä tulikin mieleen, että vois taas pitkästä aikaa mitata leposykkeen.

Mutta siis käynnin lopputulos oli, että lääkitystä nostettiin. Nelisen vuotta se onkin jo pysynyt samana. Samoin jouduin käymään tänä aamuna labrassa otattamassa paastoverensokerin, joka oli onneksi normaali (5,2). Tyttäreni tästä eilen kuultuaan jo taputti yhteen käsiään innoissaan myhäillen, että mitä jos mullakin on diabetes.. No toistaiseksi perheessämme on vain yksi diabeetikko.

8 kommenttia:

 1. Mulla juuri todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta ja kaiketi sen ansiosta myös lisämunuainen on ottanut nokkiinsa. Nyt testaillaan tyroksiinia ja toivotaan, et lisämunuainenkin siitä intoutuis...

  Kestikö sulla kovinkin kauan löytää sopivaa annosta tuohon kilpirauhaus ongelmaan? Mua kovasti tuosta peloteltiin ja kauhulla odotan mitä tuleman pitää.

  VastaaPoista
 2. Mä olen kans nyt ollut tavallista väsyneempi, mutta se johtunee varmaan ihan rankasta parista viikosta töissä. Toivottavasti saan vapailla ladattua akut... Kunhan ensin pääsen niille vapaille...

  VastaaPoista
 3. Paju: Mä oon kyllä varmaan ollu onnekas, kun mulla on menny suht helpolla. Alkuun muistaakseni meinas mennä vähän hermo, kun niin vähän nostettiin lääkitystä kerralla ja kuitenkin aina piti odottaa kolme kuukautta, että näki oliko se ok, vai pitääkö vielä nostaa. Muutaman kerran sitä nostettiin, ja sillä tasolla se pysyikin sitten muutaman vuoden.

  Ainoat isommat heittelyt ovat olleet raskauksien aikana ja synnytyksien jälkeen, eli hormonitoiminnan muuttuessa. Silloin lääkityksen hakemista kohdilleen on pitäny hakea, raskausaikana nostaa ja jälkeenpäin laskea. Kerran menny kunnolla liikatoiminnan puolelle, ja tsh oli jo mittaamattomissa. Silloin ei ollu kyllä hyvä olla.

  Nyt on tosiaan menty samalla annostuksella jo nelisen vuotta, oon käyny verikokeissa 1-2 vuoden välein tai jos olo on ollut epänormaali. Onneksi ei tarvi kuin soittaa, niin pääsee labraan. Nytkään arvot eivät olleet mitkään mahdottomat, vaan vielä juuri ja juuri viitearvojen sisäpuolella.

  Sitten varmaan annostus on vaikeampi saada kohdilleen, jos arvot ovat tosi huonot. Tsemppiä paljon! Ihan varmasti vointikin helpottaa, kun arvot korjaantuu.

  VastaaPoista
 4. Devis: Toivottavasti vapaat pian koittaa! :) Välillä toki itekin on väsyneempi, mutta tähän liittyy myös saamattomuus. Se väsy on jotenkin erilaista, mutta onneksi tää on diagnosoitu ajat sitten ja korjattavissa. :)

  VastaaPoista
 5. Voihan lääkitys. No toivottavasti muuttunut annostus on heti sopiva ja normaali olotila palaa sulle. =)

  VastaaPoista
 6. Hei saanko udella että millaisten oireilujen takia sinulta alkujaan testattiin kilpirauhasarvot ja havaittiin vajaatoiminta?

  VastaaPoista
 7. Hei Anonyymi, saat udella. :) Mulla todettiin siis samaan aikaan keliakia, joten vaikea sanoa, että mikä oire oli kumpaakin. Ja loppujen lopuksi muistan vähän sinne 12 vuoden päähän. Muistan vaan sen, että olin todella väsynyt, kunto oli nollassa ja maha meni kaikesta sekaisin. Paino ei oikeastaan noussut, eikä laskenut, vaikka hoitomattomassa keliakiassa se laskee, ja puolestaan vajaatoiminnassa se nousee. Jos pitemmällä (kahden vuoden) aikavälillä katsoo, niin sitten paino oli kyllä noussut. Mutta se nyt voi nousta muutenkin 10 kiloa.

  En jaksanut ees kävellä portaita neljänteen kerrokseen, jossa silloin asuimme. Tokassa kerroksessa olin jo ihan puhki. Menin lääkäriin keliakia-epäillyn takia (meillä paljon suvussa) ja lääkäri laittoi verikokeisiin. Itellä ei ollu siis mitään hajua koko vajaatoiminnasta, vaan onneksi oli näppärä lääkäri ja otatti verikokeet. Oli melkoinen yllätys, kun se todettiin.

  VastaaPoista